puszka.pl - pysznie!

Ziemniaczki pieczone z musztardą


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/3 szklanki musztardy Dijon lub każdej innej
2 łyżki oliwki
1 posiekany ząbek czosnku
po około 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, majeranku
sól
pieprz

6 średnich ziemniaków pokrojonych na cząstki (najlepiej młodych ze skórką)
3-4 ząbki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki

Przygotowanie:

Wymieszać w sporej misce wszystkie składniki oprócz ziemniaków i plasterków czosnku. Następnie dodać ziemniaki i całość dobrze wymieszać. Zostawić na 10-20 minut. Wyłożyć na lekko posmarowaną oliwką formę do zapiekania, tak, aby ziemniaki były w jednej warstwie.

Piec w temperaturze 225ºC przez 35-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W połowie pieczenia posypać je plasterkami czosnku.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-08-23 11:02:47.548
Źródło/autor przepisu: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/ziemniaczki-pieczone-z-musztarda/ autor: atina

Twoje zapiski: