Ziemniaczki pieczone z musztardą
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: wegańska
		
	
		
			Składniki:
			
			
	
			1/3 szklanki musztardy Dijon lub każdej innej 
2 łyżki oliwki 
1 posiekany ząbek czosnku 
po około 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, majeranku 
sól
pieprz 
6 średnich ziemniaków pokrojonych na cząstki (najlepiej młodych ze skórką) 
3-4 ząbki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Wymieszać w sporej misce wszystkie składniki oprócz ziemniaków i plasterków czosnku. Następnie dodać ziemniaki i całość dobrze wymieszać. Zostawić na 10-20 minut. Wyłożyć na lekko posmarowaną oliwką formę do zapiekania, tak, aby ziemniaki były w jednej warstwie. 
Piec w temperaturze 225ºC przez 35-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W połowie pieczenia posypać je plasterkami czosnku.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: