Ziemniaczki pieczone z musztardą
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1/3 szklanki musztardy Dijon lub każdej innej
2 łyżki oliwki
1 posiekany ząbek czosnku
po około 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, majeranku
sól
pieprz
6 średnich ziemniaków pokrojonych na cząstki (najlepiej młodych ze skórką)
3-4 ząbki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki
Przygotowanie:
Wymieszać w sporej misce wszystkie składniki oprócz ziemniaków i plasterków czosnku. Następnie dodać ziemniaki i całość dobrze wymieszać. Zostawić na 10-20 minut. Wyłożyć na lekko posmarowaną oliwką formę do zapiekania, tak, aby ziemniaki były w jednej warstwie.
Piec w temperaturze 225ºC przez 35-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W połowie pieczenia posypać je plasterkami czosnku.
Twoje zapiski: