puszka.pl - pysznie!

Gulasz sojowy na ostrrro

Potrawa zawdzięcza swój unikalny smak kminowi rzymskiemu - jeśli nie macie tej przyprawy u siebie w kuchni, koniecznie ją gdzieś dorwijcie ;D


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

12 kotlecików sojowych
puszka pomidorów bez skórki
pół cebuli
czosnek
fasola czerwona
oliwa do smażenia
ew. żółty ser do posypania

sól
sos sojowy
pieprz cayenne / chili
pieprz ziołowy
kmin rzymski
kminek
papryka słodka

Przygotowanie:

Ugotować kotleciki w przyprawionym wrzątku (z kminem rzymskim, pieprzem i solą). Do osobnego garnka przełożyć pomidory z puszki razem z zalewą, dusić na małym ogniu.

Na oliwie podsmażyć drobniutko pokrojoną cebulkę, dodać odsączone kotleciki i czosnek, chwilę podsmażyć.
Dodać do lekko podduszonych pomidorów. Przyprawić: kmin rzymski, kminek, szczypta chilli, papryka słodka, sos sojowy, trochę soli i pieprzu.
Dodać fasolę, chwilę razem pogotować.

Ja lubię całość posypać startym żółtym serem, fajnie się rozpuszcza, ale można to sobie darować. Polecam jako osobne danie w towarzystwie ogórków kiszonych ;D
Nadesłał(a) atom, dnia: 2009-08-17 15:37:24.201
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: