puszka.pl - pysznie!

Zapiekanki z pieczarkami, oliwkami i musztardą


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

chleb - kilka kromek, najlepiej razowy
olej lub oliwa z oliwek do smażenia/ pieczenia
czosnek
ew. przyprawy według uznania
musztarda

pieczarki
cebula
oliwki
koperek
ew. pomidor

Przygotowanie:

Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy z cebulą i oliwkami.

Kromki chleba smarujemy oliwą z oliwek/ olejem i posypujemy drobno posiekanym czosnkiem (można posypać też przyprawami, ale nie za dużo). Kromki te wkładamy do nagrzanego piekarnika na tyle, żeby się podpiekły (ile dokładnie czasu, to już kwestia czy ktoś lubi węgielek czy po prostu lekko spieczone).

Po wyjęciu smarujemy kromki musztardą (nie za grubo) i na to ładujemy podsmażone pieczarki z cebulą i oliwkami. Posypujemy koperkiem. Można też dać plasterek pomidora.

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Zapiekanki te mogą służyć jako przekąski lub jako np urozmaicenie śniadania. Są bardzo proste i nie wymagają dużo czasu ;).
Do tego farszu można dodawać co się tylko chce - z przypraw polecam curry. Ja podałam taki raczej podstawowy farsz. Wiadomo, im więcej tym lepiej ;)
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2009-08-16 15:06:20.665
Źródło/autor przepisu: kuchnia eksperymentalna

Twoje zapiski: