puszka.pl - pysznie!

Papryka, cukinia, bakłażan - warzywa pieczone na blasze

Bardzo łatwe, uwielbiam się tym daniem zajadać.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

4 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
3 nieduże cukinie
3-4 cebule
1 bakłażan

3-4 łyżki oliwy do zastosowań na gorąco
2-3 łyżki octu balsamicznego
sól
tymianek
1 łyżka cukru
pieprz
3-4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Warzywa umyć i pociąć - ja wolę na duże kawałki: papryki i cebule na ćwiartki, cukinie i bakłażan na centymetrowe plastry (grubsze na półplastry).

Całość wyłożyć na blachę, polać oliwą i octem balsamicznym, posolić, dodać tymianku, cukru i pieprzu. Wymieszać i włożyć do piekarnika. Nastawić piekarnik na 200-220 stopni C i trzymać tam warzywa 40 min. Po wyłączeniu zostawić jeszcze na 20 min., by warzywa zmiękły. Wyjąć, połączyć ze zmiażdżonym czosnkiem, spróbować.

W razie potrzeby dodać jeszcze octu, cukru czy soli. Podawać np. z bagietką - zarówno na ciepło i na zimno smakuje bardzo dobrze.

Wskazówki i uwagi:

Moja żona nie przepada za bakłażanem w tej potrawie - mówi, że za miękki jest - ja natomiast lubię go dodać. Jak nie jesteśmy weganami można dodać pokrojony w kostki ser typu feta. Można ponadto eksperymentować z innymi warzywami i mieszankami przypraw.
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: 2009-08-14 10:30:08.892
Źródło/autor przepisu: Moja żona :)

Twoje zapiski: