1 kg podłużnych pomidorów
1 kg czerwonej papryki
3-4 cebule
3 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
sól
ocet balsamiczny (albo zwykły winny) - ok. 1 łyżki
bazylia (najlepiej świeża) - kilka liści
Przygotowanie:
Pomidory parzymy i obieramy za skórki. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę na półtalarki. Czosnek drobno siekamy.
Na patelnię z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę, tak by zakryła całe dno. Wysypujemy kolejno: cebulę, na nią czosnek, na to paprykę i na wierzch poprzekrawane w ćwiartki lub ósemki pomidory. Skrapiamy całość oliwą i pod przykryciem dusimy 20 min.
Po tym czasie mieszamy potrawę, dodajemy około łyżeczki soli (lub mniej, zależnie od przyzwyczajeń). Dusimy jeszcze 10 min. Dodajemy octu (ja daję łyżkę) i kilka liści bazylii. Możemy nakładać na miseczki, albo jeszcze trochę potrzymać na ogniu, by potrawa trochę odparowała.
Wskazówki i uwagi:
Można, zależnie od wyznawanej diety, posypać na talerzu potrawę kawałkami sera typu feta. Jeść można z pieczywem na ciepło i na zimno.
Nadesłał(a) zabrzanin,
dnia: 2009-08-11 21:10:17.178
Źródło/autor przepisu: Na podstawie przepisu Ewy Kubickiej ze strony www.kuchnia.o2.pl