puszka.pl - pysznie!

Grzyby w pomidorach

Bardzo szybkie i proste danie, wielokrotnie przeze mnie testowane. Zupełnie nowa przygoda z grzybami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1 durszlak gotowanych grzybów, np. podgrzybków lub pieczarek - wystarczy gotować ok. 10 min.
0,5 kg cebuli
1 przecier pomidorowy (200 g)
1 torebka słodkiej papryki mielonej (jak jest mniej, to nic nie szkodzi)
łyżka soli
5 łyżek cukru
5 łyżek octu (ja używam balsamicznego)
4-5 łyżek oleju do smażenia
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 goździki
ew. inne przyprawy wg gustu

Przygotowanie:

W naczyniu z nieprzywierającym dnem zeszklić na oleju posiekaną cebulę, dodać resztę składników, dusić 15 min. Gdyby było za gęste - minimalnie rozrzedzić wodą.
Można gorące ładować do słoików lub do brzuszków. Na zimno też niezłe.

Wskazówki i uwagi:

Przepis dostałem od koleżanki z pracy. Szukałem w sieci - jest trochę podobnych przepisów, ale nie znalazłem identycznego. Może właściwszą nazwą tej potrawy byłoby "grzyby w przecierze pomidorowym" - ale to nie to wrażenie. Naprawdę - smakowo rewelacyjne i proste do zrobienia.
PS. Ja robię tą potrawę na podgrzybkach (także mrożonych), ale pieczarki też podobno są niezłe.
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: Aug 7, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: