puszka.pl - pysznie!

Bób z jarzynami

Potrawa wyszła mi bardzo smaczna, niewiele się napracowałem. Ale wyniknął spór - teść i ja nie obieraliśmy na talerzu bobu z łupin, teściowa i żona owszem. Jak robić - rozstrzygnijcie same i sami...


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

0,5 kg świeżego lub mrożonego bobu
2 cebule
2 marchewki
3 ząbki czosnku
1/2 selera
1 cukinia
1 pomidor
3 łyżki oliwy do smażenia
300 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
kilkanaście czarnych oliwek

Przygotowanie:

Opłukany bób wsypujemy do wrzącej, nieosolonej wody i gotujemy 20 min. Odcedzamy.

W tym czasie siekamy cebulę i w dużej patelni przesmażamy na oliwie, dodajemy posiekane w plastry marchewkę i czosnek oraz pokrojony seler. Wlewamy bulion. Całość dusimy 20 min.

Parzymy pomidora, obieramy ze skórki, kroimy na plastry, kroimy także na plastry opłukaną cukinię. Dodajemy wszystko wraz z bobem na patelnię, wsypujemy pokrojone na połówki oliwki, przyprawiamy i dusimy kolejne 20 min. Potem potrawa gotowa - można przystąpić do rozstrzygania sporu.
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: 2009-08-06 21:58:30.032
Źródło/autor przepisu: Na podstawie: Marek Łebkowski "Najlepsze przepisy kuchni polskiej"

Twoje zapiski: