kilka średniej wielkości pieczarek (ilość zależy od Ciebie)
cebulka lub por
koperek
natka pietruszki
sól
pieprz
inne przyprawy wg. gustu
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Surowe, obrane (jeśli są młodziutkie wystarczy tylko umyć) pieczarki wydrążamy pozostawiając same kapelusze z miejscem na farsz.
To, co odkroiliśmy, drobno siekamy, siekamy również cebulkę, koperek i natkę. Wszystko mieszamy razem dodając trochę soli, pieprzu, przypraw do smaku. Do farszu dodajemy jedno surowe jajko i bułkę tartą (farsz powinien być gęsty, by przy panierowaniu nie opuścił pieczarek). Gotowym farszem wypełniamy kapelusze pieczarek i zabieramy się do panierowania. Taplamy pieczarki w jajku, obtaczamy w bułce i wrzucamy na patelnię:)
Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Oczywiście składniki farszu można wymieniać i łączyć według własnego uznania. Świetnie smakują z papryką.
Nadesłał(a) hauadaj,
dnia: 2009-08-06 15:53:06.376
Źródło/autor przepisu: moja Mama