puszka.pl - pysznie!

Sałatka makaronowa z kalafiorem, pomidorami i winegretem

To bardziej syta wersja surówki z kalafiora i pomidorów :) Doskonała letnia przekąska. Wystarczy podać ją z jakimś warzywem na ciepło (gotowana kukurydza, smażone plastry cukinii, pieczarki usmażone z cebulą) i obiad gotowy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron (może być wczorajszy, byle nie obeschnięty)
kawałek kalafiora
pomidory
opcjonalnie ząbek czosnku lub kawałek cebuli

winegret:
oliwa z oliwek
sok z cytryny lub ocet winny lub biały ocet balsamiczny (gdzieś połowa ilości oliwy, albo nawet 1/3)
sól
ew. pieprz

Przygotowanie:

Ugotowany makaron wystudzić. Kalafiora umyć, poszczególne różyczki pokroić na drobniejsze części. Ja je zazwyczaj kroję tak jakby na plasterki, a zbyt duże kawałki dodatkowo siekam. Rzadko kiedy chce mi się bawić i dzielić go na małe różyczki. Pomidora obrać ze skórki i pokroić np. w kostkę, ale nie za drobno.

Jeśli chcemy nieco konkretniejszą w smaku sałatkę, to można dodać posiekaną cebulę lub przeciśnięty przez praskę (lub starty na tarce o drobnych oczkach) czosnek.

Dodajemy sos, wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Smacznego :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Aug 2, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: