puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka makaronowo-sojowa z warzywami

Trochę pracochłonne i bomba kaloryczna, ale jakie pyszne i zdrowe przy okazji!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

500g makaronu penne (lub inny mały)

szklanka granulatu sojowego
2 marchewki
średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli (u mnie suszona)
puszka pomidorów
kurkuma
kumin
rozmaryn
sól
pieprz
oliwka z oliwek do smażenia

brokuł
po połowie zielonej i czerwonej papryki
szklanka ugotowanej ciecierzycy
pół puszki kukurydzy

przyprawy do posypania, np. papryka słodka i zioła prowansalskie

opcjonalnie: ser żółty, jajko lub dla wegan sos beszamelowy

Przygotowanie:

Podaję przepis z serem i jajkiem, które w razie potrzeby można zastąpić sosem beszamelowym:

Miska I: Makaron ugotować. Ser żółty zetrzeć i 1/2 wymieszać z ostudzonym makaronem. Resztę sera odłożyć.

Miska II: Granulat sojowy ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Marchewki pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać oliwkę, usmażyć na niej cebulę i czosnek z odrobiną soli na złoto, dodać soję, marchewkę, posiekane chilli i pomidory z puszki. Zmniejszyć ogień i doprawić sporą ilością przypraw. Wszystko razem dusić bez przykrycia na małym ogniu aż woda zupełnie odparuje i całość będzie mocno gęsta.

Miska III: Brokuł podzielić na małe różyczki i uparować lub ugotować. Paprykę drobno posiekać. Jajko dokładnie roztrzepać. Wymieszać brokuły, paprykę, ciecierzycę, kukurydzę i jajko.

Naczynie żaroodporne z pokrywką wysmarować oliwką lub innym tłuszczem, układać warstwami: miska I - miska II - miska III i tak dwukrotnie. Górę posypać serem żółtym i przyprawami, np. papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni około 45 minut.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-07-28 11:51:06.015
Źródło/autor przepisu: inspirowane http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/zapiekanka-makaronowa-z-brokulami/

Twoje zapiski: