Sałatka z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Majana: "Baaardzo mi posmakowała ta sałatka, jest bardzo syta, a składniki naprawdę świetnie się komponują. Sałatkę zjadłam na obiadek :) Przepis znalazłam w sieci, a jedyną moją modyfikacją było dodanie ziaren słonecznika zamiast kiełków tegoż."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki (dałam z puszki)
4-6 suszonych pomidorów z oleju
1/3 zielonego ogórka
garść kiełków słonecznika (dałam ziarna)
oliwa
sok z cytryny
bazylia suszona
ew. sól
Przygotowanie:
Najłatwiej przygotować tę sałatkę z ciecierzycy z puszki, wtedy wystarczy ją odcedzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeśli użyjemy cieciorki suchej, to trzeba ją odpowiednio wcześniej namoczyć (przez noc najlepiej) i gotować przez 40-60 minut.
Pomidory suszone pokroić w paski, ogórka na pół i w grubsze plasterki. Wymieszać z ciecierzycą i kiełkami słonecznika. Z oliwy, soku z cytryny, bazylii i ewentualnie soli zrobić dressing i polać sałatkę. Posypać ziarnami słonecznika.
Twoje zapiski: