Bardzo dobre do chleba, kopytek albo jako dodatek do ziemniaków i surówki. W restauracji, z której wzięty jest przepis, podaje się je do chleba z dodatkiem chilli.
500g małych pieczarek
spora cebula
2 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 30%
mieszanka ziół
sól
pieprz grubo mielony
parę kropel soku z cytryny
oliwka z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę (0,5cm/0,5cm), pieczarki przekroić na połowę.
Rozgrzać oliwkę, na mocno rozgrzaną wrzucić cebulę i szczyptę soli. Ciągle mieszać, aż się przyrumieni. Dodać pieczarki, pieprz, sól i zmniejszyć gaz do minimum, dusić pod przykryciem.
Kiedy wszystkie puszczą wodę, dodać czosnek, a po chwili śmietankę i przyprawy. Dusić, już bez pokrywki, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać sok z cytryny.