115 ml mleka kokosowego
115 ml mleka roślinnego
1 łyżeczka aromatu waniliowego lub świeże ziarenka wanilii
450 g mąki
25 g (ok. 1/4 szkl.) wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki soli
50 g cukru trzcinowego + troszkę cukru do posypania bułeczek
40 g tłuszczu (np. 1/3 szklanki oleju)
1 łyżeczka drożdży
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy, dobrze zagniatamy. Zostawiamy ciasto przykryte ściereczkę na godzinę w ciepłym miejscu, żeby urosło. Następnie dzielimy je na 12 części i zostawiamy na kolejne 10 minut.
Potem z każdej części robimy wałeczek i zwijamy w ślimaczki. Ślimaczki układamy na wysmarowanej olejem blasze i odstawiamy na kolejne 45 minut. Bułeczki posypujemy z wierzchu cukrem, można też troszkę skropić je mlekiem koko.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. Smacznego :)
Naprawdę warto je zrobić.
Nadesłał(a) Fafik,
dnia: 2009-07-18 17:17:22.96
Źródło/autor przepisu: zmodyfikowany przepis ze strony : http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/na-pocieszenie/