puszka.pl - pysznie!

Rurki bolognese z cukinią


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

makaron rurki
1 kg pomidorów (lub 2 puszki obranych i pokrojonych)
4 ząbki czosnku
marchew
1/2 selera
cebula
mała cukinia
sól
pieprz
rozmaryn
tymianek
5 łyżek oleju do smażenia
ew. 4 łyżki startego żółtego sera do posypania

Przygotowanie:

Rurki ugotuj al dente i odcedź. Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki. Marchewkę, seler oraz cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Umyj i pokrój cukinię.

Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekany czosnek. Dodaj marchewkę, seler oraz cebulę, podsmaż razem. Włóż cukinię i pomidory, duś na małym ogniu ok. 15 min. Dopraw i wymieszaj z posiekanymi ziołami.

Na patelni połącz rurki z sosem, wymieszaj. Przełóż na talerze, posyp startym serem.

Wskazówki i uwagi:

Kaloryczność: 130 kcal/porcja.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-07-20 21:39:19.869
Źródło/autor przepisu: gotowanie.onet.pl

Twoje zapiski: