Słonecznik wraz z pestkami dyni zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 20 min. (może być krócej; aż ziarna te zrobią się bardziej miękkie).
Odlać wodę z ziaren, ale niech troszeczkę tej wody zostanie, żeby pasta nie była aż tak bardzo zwarta. Dolać do tego olej i wymieszać. Następnie posypać to przyprawą do masła według uznania - ja lubię wyrazisty smak, więc daję sporo tej przyprawy. Trzeba smakować w międzyczasie;)) Znów to mieszamy i blenderujemy. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
[*] Myślę, że każda kupna też się nada. Ja użyłem ziołową. Zastąpić ją można według uznania, np. przyprawami jakimi się lubi (i pasują do słonecznika) albo zrobić samemu mieszankę z tych składników powyżej.
A jak chodzi o kupne to jest np. "Przyprawa do chleba z masłem" firmy CASABLANKA (z takim wielbłądem na opakowaniu) - ma najlepszy skład (bez glutaminianów) i jest bardzo smaczna.