puszka.pl - pysznie!

Ciszka po kaszubsku (gotowane "kotlety" z kaszy gryczanej i ziemniaków)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

300 g kaszy gryczanej
1200 g ziemniaków
250 g cebuli
sól
pieprz
olej do smażenia

omasta I: oliwa lub olej, cebula, sól, pieprz
omasta II: gęsta śmietana, sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy na półtwardo, ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane, łączymy z kaszą, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy masę.

Tak przygotowaną masą napełniamy lniane woreczki (luźno), które gotujemy w wodzie z solą około 30 min.

Ugotowaną ciszkę schładzamy zanurzając woreczki w zimnej wodzie przez około 5 min.

Wyciągamy ciszkę z woreczka, kroimy w równe plastry i smażymy z obu stron na złoto. W zależności od preferencji smakowych i żywieniowych (wegetarianie) przygotowujemy jedną z omast.
Nadesłał(a) ~Jola, dnia: 2009-07-14 10:58:03.711
Źródło/autor przepisu: Dispell, http://gotowanie.onet.pl/

Twoje zapiski: