puszka.pl - pysznie!

Kotlety z kaszy jęczmiennej i ziemniaków


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szklanki kaszy jęczmiennej
szklanka ubitych na pure ziemniaków
cebula
łyżka mąki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
ew. gałka muszkatołowa
ew. koperek lub natka pietruszki

do panierowania: 2 łyżki bułki tartej lub sezam lub nawet mąka
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i ją zeszklij.

Wymieszaj dokładnie kaszę, ziemniaki, cebulę, mąkę i przyprawy. Można też dodać do masy trochę posiekanej zieleniny - ja lubię i koperek i natkę.

Formuj płaskie kotlety. Panieruj je w tartej bułce lub sezamie lub mące. Smaż z obu stron na złoty kolor na gorącym oleju.
Nadesłał(a) ~Jola, dnia: Jul 14, 2009
Źródło/autor przepisu: przeróbka porzepisu z gazety

Twoje zapiski: