2 cebule
4 ząbki czosnku
200 g koncentratu pomidorowego
50 ml białego octu winnego
3 łyżki płynnego miodu [weganie mogą zastąpić słodem]
125 ml białego wytrawnego wina (może go zastąpić ocet winny lub jabłkowy)
1 łyżka musztardy
sól
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki tymianku
liść laurowy
kilka kropli tabasco
60 ml oleju do smażenia
Przygotowanie:
Obieramy cebule i czosnek, a następnie drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż do zeszklenia.
W tym czasie mieszamy ze sobą koncentrat pomidorowy z octem, dodajemy do czosnku i cebuli, mieszamy, dusimy 5 minut. Dolewamy płynny miód i wino, dodajemy musztardę oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut. Powinniśmy dusić sos bez przykrycia żeby zgęstniał, dlatego musimy pamiętać o częstym mieszaniu. Przed podaniem usuwamy liść laurowy.
Wszystkie składniki dusi się razem przez około 15 minut i przekłada do słoika. Taki sos przechowywany w lodówce może nam służyć przez 2-3 miesiące
Wskazówki i uwagi:
Z tej ilości wyszło mi 400 ml sosu. Wszystkim tak smakowało, że smarowali sobie nim chleb zamiast masła. Zostało mi trochę sosu na dnie słoika - nie sprawdzę czy wytrzyma 3 miesiące w lodówce. Aha, zmiksowałam gotowy sos, aby był bardziej kremowy i aby łatwiej się go nakładało.