Imam bayildi z papryką (plastry bakłażana pieczone z papryką)
Ela: "Bardzo popularne w Grecji i Turcji Imam bayildi czyli imam zemdlał. Pyszny bakłażan z nadzieniem znika w mig i polecam od razu robić z podwójnej, a nawet potrójnej porcji jeśli macie gości."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 bardzo duży bakłażan lub 2 małe
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 szklanki passaty (przecieru) z pomidorów
1,5 szklanki wody
oliwa z oliwek
oregano
peperoncino (ostra papryczka włoska)
pieprz
sól
natka lub kolendra
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić na grube plastry, posmarować oliwą i zgrillować po obu stronach.
Paprykę i cebulę pokroić na cienkie paski, podsmażyć na ok. 3 łyżkach oliwy. Następnie dodać rozgnieciony czosnek, 1,5 szklanki passaty pomidorowej i szklankę wody. Gotować przez ok. 20 minut na średnim ogniu, aż płyny odparują, a papryka zupełnie zmięknie, doprawić do smaku.
Wymieszać pół szklanki passaty z pół szklanki wody i wlać do formy do pieczenia. Ułożyć w niej plastry bakłażanow, a na nie wyłożyć po ok. 2 czubate łyżki nadzienia paprykowego. Polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut. Najlepsze już wystudzone.
Twoje zapiski: