puszka.pl - pysznie!

Fasolka na sposób toskański (jak po bretońsku, ale vegan)

Majanaboxing: "Podobno jest to ulubiona potrawa florentyńczyków, jeśli tak jest naprawdę, to wcale się nie dziwię, bo jest naprawdę pyszna! Podobno najbardziej smakuje, kiedy ugotuje się ją w glinianym garnku, muszę uwierzyć na słowo, bo takiego garnka nie posiadam. Polecam, pyszności! :)"


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 1/4 szklanki (250 g) białej fasoli z puszki lub suchej namoczonej i podgotowanej
4 zmielone ząbki czosnku
1/3 szklanki (90 ml) oliwy extra vergine
450g pomidorów
8 liści świeżej szałwii (niestety, nie miałam)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Czosnek podsmażyć na oliwie, a kiedy nabierze złocistego koloru, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, szałwię, sól i pieprz. Dusić na wolnym ogniu przez 10 minut. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać fasolkę i dusić jeszcze przez 15 minut. Podawać gorącą :)
Nadesłał(a) Kuna, dnia: Jul 6, 2009
Źródło/autor przepisu: Majanowe pieczenie: majanaboxing.blox.pl, za "Kuchnią Włoską" wydawnictwa Bellona

Twoje zapiski: