Makaronowa zapiekanka na zielono (z groszkiem cukrowym, brukselką i brokułem)
Margarytka: "Zapiekanki to dania, które bardzo lubię. Mają tę zaletę, że przygotowuje się je szybko i nawet idąc do przyjaciół można takie danie zrobić i już na miejscu wstawić do piekarnika."
150 g makaronu (w tym przypadku świderki)
garść groszku cukrowego (ok. 10–12 strączków)
kilkanaście brukselek (zimą używam mrożonych)
6-8 różyczek mrożonego albo połowa świeżego brokuła
1 łyżeczka cukru
1 duża cebula
ok. 2 łyżki oleju do smażenia
sól
pieprz
papryka ostra, chilli
papryka słodka
zioła prowansalskie
bazylia
100 g tartego żółtego sera
1 jajko
1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru. Wrzucić groszek cukrowy i blanszować go ok. 2-3 minuty. Łyżką cedzakową wyjąć na sito, a do wody rzucić brukselkę, po 5 minutach dodać brokuły i wszystko razem gotować jeszcze około 2 minuty, aby brokuły pozostały lekko twarde. Groszek pokroić na drobniejsze kawałki, większe brukselki na połowę, a mniejsze zostawić w całości, różyczki brokuła podzielić na mniejsze cząstki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto na oleju (około 2 łyżki). Makaron z cebulą wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać przyprawami. Na to wyłożyć wymieszane warzywa.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajko rozbełtać z mlekiem, dodać do tego około 2 łyżek utartego sera, wymieszać i równomiernie wylać na zapiekankę. Posypać resztą sera. Doprawić pieprzem, ziołami i bazylią. Zapiekać ok 25 minut w temperaturze 200°C.