puszka.pl - pysznie!

Kokosowy ryż z sosem bananowym

Zrobiłam go po raz pierwszy dla mojego mężczyzny i podałam uformowany w serduszka :):):) Bardzo mu smakował i muszę przyznać, że moja rodzina stanowiła tego dnia dla mnie problem, bo ciągle kogoś przyłapywałam na podjadaniu!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

250 g ryżu
1 l mleka [dla wegan roślinne]
1,5 szklanki mleczka kokosowego
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
100 g wiórków kokosowych

2 banany
2 łyżki soku z cytryny
100 g masła [można użyć oleju]
1/2 szklanki cukru, najlepiej brązowego

Przygotowanie:

Mleko, mleczko kokosowe, cukier waniliowy i sól zagotować. Wsypać ryż, gotować 35 minut.

Banany obrać, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny.

Masło stopić w rondelku, wsypać cukier, lekko stopić. Włożyć banany, wlać pozostały sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Podgrzewać kilka minut, aż skarmelizują.

Ryż zdjąć z ognia, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać, chwilę podgrzać. Rozłożyć na talerze, polać sosikiem.
Nadesłał(a) katasza, dnia: 2009-06-30 23:22:52.545
Źródło/autor przepisu: "mojegotowanie.pl" z moimi poprawkami ;)

Twoje zapiski: