Kalafior z pieczarkami zapiekany pod sosem pomidorowym
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
50 dag kalafiora
50 dag pieczarek
cebula
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu warzywnego
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
5-6 łyżek śmietany
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
tłuszcz do formy
bułka tarta
2 łyżki posiekanej natki pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i ugotować na półtwardo. Pieczarki umyć, pokroić i usmażyć na tłuszczu, połączyć z obraną i posiekaną cebulą podsmażoną na łyżce masła. W natłuszczonej i posypanej bułką tartą formie ułożyć na przemian kalafior i pieczarki.
Resztę masła roztopić, dodać mąkę i przysmażyć na jasny kolor. Zasmażkę wymieszać z zimnym bulionem i cały czas mieszając, zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę i zmiażdżony czosnek. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Polać nim kalafior z pieczarkami. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 200°C. Posypać natką pietruszki.
Twoje zapiski: