1 cebulę obrać i opalić na palniku. Suszone grzyby namoczyć, przepłukać, ugotować z opaloną cebulą. Po ugotowaniu cebulę wyrzucić, a grzyby odcedzić zostawiając wywar.
Farsz:
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oleju. Jajka ugotować na twardo, posiekać. Pieczarki posiekać i usmażyć z dodatkiem soli, białego pieprzu i majeranku. 2/3 z ugotowanych suszonych grzybów posiekać.
Kaszę zalać wodą (np. z dodatkiem kostki grzybowej), dodać usmażoną cebulę wraz z tłuszczem i ugotować. Do ugotowanej kaszy dodać jajka, pieczarki i posiekane suszone grzyby, doprawić do smaku.
Sos:
1/3 ugotowanych suszonych grzybów zmielić drobno. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem pozostałym po gotowaniu grzybów i zagotować. Dodać zmielone grzyby, doprawić solą, białym pieprzem i majerankiem.
Naleśniki nadziewać farszem, składając je jak do krokietów, tzn. boki do środka i w rulon. Po wierzchu polać sosem.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2009-06-23 11:11:46.771
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.