puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i papryką

Uwielbiam zapiekanki, a to jest jedna z moich ulubionych. Robię ją już od paru lat. Pierwsza robiła ją moja mama i przez ten czas przeszła już parę modyfikacji.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 3 osób

500 g makaronu nitki (czasem używam spaghetti)
500 g sera żółtego (im więcej tym lepiej :)
400 g pieczarek
po połowie papryk: czerwonej, żółtej i zielonej
1 duża cebula
2 jajka
papryka słodka
chilli
zioła prowansalskie
przyprawa do zapiekanek lub do pizzy
sól
pieprz
olej do smażenia i wysmarowania formy

Przygotowanie:

Makaron ugotować. Ser i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryki pokroić w małe paski. Cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim cebulę na złoto, dodać starte pieczarki, a gdy woda puści, doprawić i dodać posiekaną paprykę. Dusić aż papryka lekko zmięknie (ale nie za bardzo) w razie czego podlewając wodą.

Do dużego naczynia przełożyć makaron, usmażone pieczarki z papryką i 2/3 startego sera, dodać 2 surowe jajka i przyprawy (w mojej wersji mocno ziołowo), dokładnie wymieszać (najszybciej łapką).

Naczynie żaroodporne (najlepiej takie z pokrywką) wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego masę, górę posypać serem żółtym, ziołami i papryką.

Zapiekać około 45 minut w temperaturze 150°C. Pod koniec zapiekania na parę minut można ściągnąć pokrywkę, aby ser się przyrumienił.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-06-22 11:56:42.986
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: