puszka.pl - pysznie!

Zielona sałatka ryżowa z serem


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

2 saszetki ryżu
kapusta pekińska (jedna mała lub pół dużej)
30-40 dkg żółtego sera
40 dkg korniszonów lub ogórków kiszonych (jak kto woli)
duży zielony ogórek szklarniowy (albo 2-3 gruntowe)
słoiczek cebulki konserwowej
pęczek szczypiorku
sól
curry
majonez
cytryna

Przygotowanie:

Ryż gotujemy przepisowo przez 20 minut z dodatkiem curry. W tym czasie kroimy kapustę pekińską w małą kosteczkę, ser żółty w kostkę 1cm x 1cm, ogórki kiszone (lub konserwowe) i świeże też w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.

Ugotowany (jeszcze ciepły) ryż mieszamy razem z kapustą pekińską i po wymieszaniu zostawiamy na chwilę, aby twarde części stały się nieco miękkie. Po chwili mieszamy ryż i kapustę pekińską z resztą składników, dodajemy majonez, wciskamy do smaku nieco cytryny. Mieszamy dokładnie i przekładamy do salaterki.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-06-20 12:59:47.312
Źródło/autor przepisu: www.kuradomowa.com; opracowała Ola

Twoje zapiski: