Jarzynowa sałatka majonezowa mieszana (z fasolą "Jaś" i grzybami marynowanymi)
Ola: "Przepis z 'Książki kucharskiej dla oszczędnych gospodyń' wydanej przed wojną (brak daty wydania) przez Towarzystwo Wydawnicze 'Bluszcz'. Książka z serii 'Życie praktyczne'. Ten przepis zaznaczyła ołówkiem w książce moja ś.p. Babcia."
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
6 ziemniaków
2 marchewki
2 garście fasoli "Jaś"
parę jabłek
ogórek kwaszony
parę korniszonów
kilkanaście grzybków marynowanych
sos majonezowy:
2 żółtka
kropelka oliwy
łyżeczka octu lub soku z cytryny
łyżeczka musztardy
łyżeczka cukru
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew i fasolę ugotować. Dwa pierwsze składniki pokroić w kostkę. To samo zrobić z jabłkami, ogórkami i grzybkami.
Aby zrobić sos, należy utrzeć żółtka, dodać resztę składników sosu i dokładnie wymieszać. Dodać sos do pokrojonych warzyw.
Twoje zapiski: