puszka.pl - pysznie!

Naleśniki szpinakowe

Nie mylić z naleśnikami ze szpinakiem ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

garść świeżego szpinaku lub 1/2 szkl. mrożonego
2 szkl. czubate mąki
2 szkl. zimnej wody
2 szczypty soli
2 łyżki oleju
2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
szczypta proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki z wyjątkiem szpinaku. Miksujemy do uzyskania jednolitego, dość gęstego ciasta.

Następnie dodajemy do niego posiekany szpinak (dość drobno, bo zamiast naleśników wyjdzie "omlet" szpinakowy :D). Jeśli używamy szpinaku mrożonego, trzeba go wcześniej rozmrozić. W oryginale radzą, żeby używając świeżego szpinaku.

Ciasto przez chwilę miksujemy blenderem w celu uzyskania intensywnego zielonego koloru. Smażymy.

Wskazówki i uwagi:

Do środka naleśników można dać dowolny farsz. Ja dałam twarożek śniadaniowy z ogórkiem i cebulką (bez posmaku tofu) i było bardzo dobre:)
Nadesłał(a) Fafik, dnia: Jun 14, 2009
Źródło/autor przepisu: na podstawie www.vegavani.com

Twoje zapiski: