puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem z melisy

Zupa nie wygląda może super atrakcyjnie, ale wyszła mi wczoraj pyszna... Dlatego dzielę się przepisem :) Można podawać z pieczywem, jajkami lub groszkiem ptysiowym.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 3 osób

2 kostki bulionu warzywnego
4-5 średnich ziemniaków
1-2 średnie marchewki (ew. marchew, seler)
listki świeżej melisy - garnuszek ok. 1/2 l lub nawet więcej
sok z 1/2 cytryny
pęczek szczypiorku
śmietana lub jogurt maturalny
1 l wody
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Gotować obrane, umyte i pokrojone ziemniaki i marchewkę - ok. 10-15 min.
2. Dodać listki melisy i bulion w kostkach - ok. 10 min.
3. Zmiksować całość na krem.
4. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz, zaprawić śmietaną/jogurtem.
5. Na talerzu posypać szczypiorkiem.
6. Smacznego!!!
Nadesłał(a) Dana, dnia: Jun 10, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: