250 g ciecierzycy
2 ziemniaki
150 g cebuli
100 g siekanej natki pietruszki
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki szafranu
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka mielonych nasion kopru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1,5 litra wody lub wywaru z warzyw
sól
75 ml soku z cytryny
100 g natki kolendry, ew. pietruszki
Przygotowanie:
Jeżeli używamy suszonej ciecierzycy, należy namoczyć ją na noc i przed gotowaniem odcedzić. Tą z puszki wystarczy opłukać.
Posiekać ziemniaki i cebulę. Wymieszać wszystkie składniki poza solą, sokiem z cytryny i natką. Podgrzać na dużym ogniu prawie do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować powoli do momentu aż ciecierzyca zmięknie (dla suszonej jest to około półtorej godziny, dla ciecierzycy z puszki krócej).
Posolić zupę i lekko ją zmiksować. Na koniec posolić, dodać sok z cytryny i posypać posiekaną natką kolendry, ew. pietruszki. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Zupę można przechowywać w lodówce 2-3 dni, jak również zamrażać.
Nadesłał(a) Joszka,
dnia: 2009-06-04 13:20:34.21
Źródło/autor przepisu: Kolekcja Kuchnie Świata. Kuchnia Śródziemnomorska/ zebrała Marta Orłowska