puszka.pl - pysznie!

Lecsó (leczo) z zielem angielskim i liściem laurowym

Potrawa kuchni węgierskiej. W mojej wersji jest raczej bardzo gęstą zupą niż potrawką.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

po połówce papryk: czerwonej, zielonej i żółtej
150 g pieczarek
pół cukinii
kabaczek
2 cebule
4 łyżki passaty (pasty) czosnkowej lub bazyliowej (ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól
pieprz
majeranek
bazylia
ostra papryka
łyżka margaryny
łyżka mąki

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w półksiężyce, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki, cukinię i kabaczka w drobną kosteczkę.

W garnku na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki, cukinię i kabaczka. Zalać wodą tak, aby wszystko przykryła (ale nie za dużo) i dusić aż wszystko zmięknie. W międzyczasie dodać przyprawy. Cukinia i kabaczek powinny się prawie rozpaść, aby zagęścić całość.

Dodać paprykę i passatę (lub koncentrat). Gotować aż papryka zmięknie. Na koniec z margaryny i mąki zrobić zasmażkę i dodać do lecza. Podawać z chlebem.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-06-02 00:12:11.527
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: