puszka.pl - pysznie!

Sycący, bardzo szybki, pomidorowo-serowy sos do spaghetti

Jest to klasyczny przepis na spaghetti z dodatkiem żółtego sera, żeby w sosie pływało coś sycącego :) Nieziemsko smaczny, szybki i bardzo sycący! Jeden z moich ulubionych przepisów.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
0,5 l przecieru pomidorowego/krojonych pomidorów
kawałek sera żółtego, np. gouda (100-150 gramów) i ew. parmezan
bazylia

Przygotowanie:

Kroimy cebulkę, wrzucamy na oliwę. Kiedy się zeszkli, dorzucamy czosnek. Należy uważać, żeby się nie przypalił; niech posiedzi tam jakąś minutę-dwie maks!

Wlewamy przecier. Jak zabulgoce, dorzucamy sera, najlepiej porcjami. Ser może być pokrojony, aczkolwiek najlepiej rozpuszcza się starty na tarce. Mieszamy intensywnie, aż ser się rozpuści.

Tuż przed podaniem sypiemy od serca bazylii (czytaj: dużo). Et voila! Gotowe, polewamy makaronik. Można go posypać dodatkowo parmezanem.

Wskazówki i uwagi:

Przygotowanie go zajmuje jakieś 10 min.
Nadesłał(a) Marysia_S, dnia: Jun 1, 2009
Źródło/autor przepisu: zmodyfikowany przeze mnie klasyk

Twoje zapiski: