puszka.pl - pysznie!

Kopytka

Uniwersalne, do podawania ze wszystkim, na co przyjdzie nam ochota: z sosami, np. pieczarkowym lub koperkowym, ze śmietaną, z bułką tartą, gotowane, odsmażane lub pieczone. Ja bardzo lubię kopytka podane w dość niekonwencjonalny sposób - smażone z sypką papryką i posypane parmezanem.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

1 kg ziemniaków
250 g mąki pszennej
2 jajka
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść. Odstawić do ostygnięcia.

Ziemniaki zagnieść na stolnicy z mąką, jajkami i szczyptą soli. Podsypać mąką i formować wałeczki o średnicy około 2cm. Spłaszczyć lekko i ciąć ukośnie na nieduże kawałki.

W dużym garnku ugotować sporą ilość wody i wrzucać kopytka partiami. Zmniejszyć gaz i mieszać od czasu do czasu. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, trzymać jeszcze około 2-3 minut. Wyciągać łyżką cedzakową i wrzucać kolejną partię.

Wskazówki i uwagi:

Ważne, żeby ziemniaki, z których będziemy robić kopytka, nie były wodniste, bo wciągną za dużo mąki, na surowo będą się rozlatywać, a po ugotowaniu będą zbyt twarde.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-05-30 15:04:19.799
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: