Dostęp do ziół i kwiatów z ekologicznych terenów pozwala wzbogacić, urozmaicić i ubarwić nasze surówki. Na ogół zapominamy, że wiele tzw. popularnych chwastów ma własności lecznicze i można je stosować również w kuchni.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
- różne rodzaje sałat
- rzodkiewki (również zdrowe i delikatne listki)
- pomidory
- listki melisy, pokrzywy, mniszka lekarskiego (smaczne są do okresu kwitnienia roślin)
- płatki z kwiatków stokrotki, kwiaty koniczyny lub innych znanych nam ziół
- jogurt naturalny, ew. śmietana
- sól i cukier lub inne preferowane przyprawy
Przygotowanie:
Warzywa, zioła i kwiaty opłukać, osączyć na lnianej ściereczce.
Składniki rozdrobnić, wymieszać, dodać jogurt (ewentualnie wymieszać go z przyprawami). Ozdobić kwiatami lub ich płatkami.
Wskazówki i uwagi:
Przed wykorzystaniem ziół lub kwiatów należy zapoznać się z wyglądem rośliny, jej własnościami leczniczymi, wskazaniami i przeciwwskazaniami. Zbierać tylko z ekologicznych terenów.
Nadesłał(a) Dana,
dnia: 2009-05-25 13:26:16.527
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.