s.gaba: "Dla miłośników kuchni meksykańskiej. Świetnie nadaje się do tacos czy buritos. Salsa serowa jest do kupienia w sklepie, ale jej cena poraża. Zrobiona w domu jest bardzo smaczna, o ile nie smaczniejsza"
2 serki topione (najlepiej typu cheddar lub inny ostry)
1 kubek śmietany 18% (200 g)
1 mała cebulka
papryka czerwona (niewielki kawałek o szerokości ok. 1,5 cm)
3 papryczki zielone jalapeno (marynowane ze słoika)
1 czuszka (może być marynowana)
1/4 pomidora
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Serek topiony zmiksować ze śmietaną na gładki dosyć gęsty sos. Pokroić w drobniutką kostkę cebulkę, paprykę i japaleno. Czuszkę przekroić i oczyścić z nasion, a następnie pokroić drobniutko jak pozostałe składniki. Z pomidora usunąć skórkę i gniazda nasienne, drobno pokroić. Dodać do sosu wraz z łyżeczką koncentratu pomidorowego. Posolić i popieprzyć. Całość dokładnie wymieszać.
Na koniec jedna uwaga: wszystkie dodatki do sosu muszą być naprawdę jak najdrobniej pokrojone. Smacznego!!
Wskazówki i uwagi:
Ja dodałam mniej śmietany a więcej koncentratu i papryczek jalapeno (żeby sos był bardziej ostry). Podałam do grillowanych warzyw. Szczególnie dobrze komponował się z faszerowanymi ziemniakami.