Ziemniaki faszerowane grzybami i serem
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
8 dużych młodych ziemniaków
25 dag świeżych leśnych grzybów (ja zrobiłam z pieczarkami)
1 mała cebula
2 łyżki masła
1 pomidor
szczypiorek
5 dag żółtego sera
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do 3/4 ich miękkości. Grzyby i cebulkę drobno siekamy i dusimy na maśle do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojonego pomidora bez skórki i posiekany szczypior.
Ścinamy ziemniakom cienki plaster z góry i z dołu (z dołu żeby ziemniak stał), a większą część ziemniaka drążymy łyżeczką.
W wydrążone miejsce wkładamy farsz grzybowy, na wierzch kładziemy kawałek sera i przykrywamy ściętym uprzednio plastrem ziemniaka.
Zawijamy w posmarowaną folię aluminiową i grillujemy w średniej temperaturze około 10 minut. Ziemniaczki wychodzą też smaczne z piekarnika. Smacznego.
Wskazówki i uwagi:
Jeżeli mamy mało farszu, można do niego dołożyć trochę pogniecionych ziemniaków, które wcześniej wydrążyliśmy.
Twoje zapiski: