puszka.pl - pysznie!

Różowy omlet z dodatkiem dżemu

Jest puszysty, przepyszny i dietetyczny.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 1 osoby

białko
pół żółtka
ok. pół szklanki wody
ok. 50ml mleka
2-3 łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki dżemu wiśniowego lub truskawkowego - byle słodkiego :D
sól
olej do smażenia, preferuję winogronowy

Przygotowanie:

Oddzielamy białko od żółtka. Pół żółtka wyrzucamy, a resztę mieszamy z wodą, mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i dżemem.
Białka ubijamy z malutką szczyptą soli. Łączymy z gęstym ciastem.

Rozgrzewamy olej (byle nie za dużo, bo się utopi, a nie usmaży). Smażymy jak kto lubi. Wykładamy na papierowy ręczniczek, aby odsączyć nadmiar oleju.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast zwykłej wody można użyć mineralnej, wtedy jest jeszcze bardziej puszysty ;)
Oczywiście można użyć zwykłego oleju, ale winogronowy jest łagodniejszy.
Nadesłał(a) Olenika92, dnia: May 16, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: