białko
pół żółtka
ok. pół szklanki wody
ok. 50ml mleka
2-3 łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki dżemu wiśniowego lub truskawkowego - byle słodkiego :D
sól
olej do smażenia, preferuję winogronowy
Przygotowanie:
Oddzielamy białko od żółtka. Pół żółtka wyrzucamy, a resztę mieszamy z wodą, mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i dżemem.
Białka ubijamy z malutką szczyptą soli. Łączymy z gęstym ciastem.
Rozgrzewamy olej (byle nie za dużo, bo się utopi, a nie usmaży). Smażymy jak kto lubi. Wykładamy na papierowy ręczniczek, aby odsączyć nadmiar oleju.
Wskazówki i uwagi:
Zamiast zwykłej wody można użyć mineralnej, wtedy jest jeszcze bardziej puszysty ;)
Oczywiście można użyć zwykłego oleju, ale winogronowy jest łagodniejszy.
Nadesłał(a) Olenika92,
dnia: 2009-05-16 11:56:48.395
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.