puszka.pl - pysznie!

Delikatny pasztet z brokułów


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

25 dag brokułów
4 jaja
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
10 dag startego żółtego sera
sól
pieprz
olej do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Brokuły gotować 5 min., pokroić. Ubić białka.

Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, wlać mleko, gotować mieszając 4 min. Przestudzić, dodać żółtka, brokuły, ser, i pianę z białek, przyprawić. Masę przełożyć do podłużnej, posmarowanej tłuszczem formy (najlepiej jednorazowej) i włożyć ją do większej wypełnionej wodą.

Piec ok. 40 min. (do delikatnego zarumienienia) w temperaturze 160 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Najlepiej smakuje z sosem pomidorowym.
Nadesłał(a) Joszka, dnia: 2009-05-16 11:51:12.073
Źródło/autor przepisu: J. Szafran

Twoje zapiski: