Sos serowy (twarożkowy) na zimno, z rzodkiewką i czosnkiem
Do gotowanych, smażonych lub grillowanych warzyw. Świetny do pieczonych ziemniaczków.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
200 g białego twarożku
125 ml śmietany lub jogurtu
pół pęczka rzodkiewki
2 ząbki czosnku
ew. 1 mała czerwona cebula lub pół pęczka szczypiorku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Twarożek ucieramy ze śmietaną. Rzodkiewkę ucieramy na tarce albo drobniutko kroimy. Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli. Cebulę (lub szczypiorek) i natkę pietruszki drobno siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Twoje zapiski: