puszka.pl - pysznie!

Sos serowy (twarożkowy) na zimno, z rzodkiewką i czosnkiem

Do gotowanych, smażonych lub grillowanych warzyw. Świetny do pieczonych ziemniaczków.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

200 g białego twarożku
125 ml śmietany lub jogurtu
pół pęczka rzodkiewki
2 ząbki czosnku
ew. 1 mała czerwona cebula lub pół pęczka szczypiorku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie:

Twarożek ucieramy ze śmietaną. Rzodkiewkę ucieramy na tarce albo drobniutko kroimy. Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli. Cebulę (lub szczypiorek) i natkę pietruszki drobno siekamy.

Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-05-14 18:06:54.382
Źródło/autor przepisu: Przepis Macieja Kuronia: www.kuron.com.pl

Twoje zapiski: