puszka.pl - pysznie!

Placki z cukinii i marchewki

"To proste danie na każdy dzień, które przyrządza się wyjątkowo łatwo. Jest niskokaloryczne, zdrowe, o delikatnym smaku."


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

250 g marchewek (lub ziemniaków)
250 g cukinii
2 jajka
2 łyżki mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
3 łyżki oleju do smażenia

sos szczypiorkowy:
250 g serka homogenizowanego
100 g kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Marchewki i cukinie obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać je z jajkami i mąką na gęstą masę, doprawiając ją solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Sos: serek homogenizowany połączyć ze śmietaną, szczypiorkiem, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem ziołowym.

Na patelni mocno rozgrzać olej, po czym nakładać łyżką niedużą ilość masy i cienko rozsmarować. Smażyć szybko na ostrym ogniu, rumieniąc z dwóch stron.
Gotowe placki podawać z sosem szczypiorkowym.

Wskazówki i uwagi:

Aby uzyskać bardziej zwartą konsystencję, zamiast marchewki można dodać ziemniaki.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: May 13, 2009
Źródło/autor przepisu: "Kolekcja dobrej kuchni"

Twoje zapiski: