puszka.pl - pysznie!

Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

główka młodej kapusty
spory pęczek koperku
3 marchewki
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
sok z ćwiartki cytryny
sól
pieprz
ewentualnie margaryna i mąka na zasmażkę

Przygotowanie:

Marchewki, pietruszkę i seler pokroić w kosteczkę, kapustę drobno posiekać (paseczki). Powyższe warzywa plus por zalać wodą (tak, aby wszystko przykryła), doprawić i gotować, aż zmiękną.

Zupa będzie potrzebowała naprawdę sporo soli, bo kapusta wszystko "wciąga". Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i drobno posiekany koper. Na koniec można zagęścić lekką zasmażką, ale nie jest to konieczne.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: May 10, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: