puszka.pl - pysznie!

Muffiny bananowe

Podstawowy przepis na muffiny. Banany można zastąpić innymi owocami, np. malinami :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

"mokre" składniki:
3-4 dojrzałe banany
1/4 szklanki oleju

"suche" składniki:
2 szklanki mąki
szklanka cukru
łyżeczka soli
łyżeczka sody

można dorzucić orzechy albo rodzynki, w zależności od upodobań :)

Przygotowanie:

1. Rozgniatamy banany widelcem, dolewamy olej.
2. W drugiej misce mieszamy "suche" składniki, czyli: mąkę, cukier, sól oraz sodę.
3. Dodajemy "mokre" składniki do "suchych" i mieszamy (niezbyt dokładnie - jedna z głównych zasad robienia muffin).
4. Przygotowujemy blachę - smarujemy tłuszczem lub wykładamy foremkami (druga opcja zdecydowanie wygodniejsza!) i nakładamy ciasto - mniej więcej do 3/4 wysokości każdej foremki.
5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30 minut, aż muffiny będą miały złocisty kolor i patyczek wsadzony do środka będzie czysty.
Nadesłał(a) aagg, dnia: May 9, 2009
Źródło/autor przepisu: http://vegetarian.about.com/od/veganmuffinrecipes/r/bananamuffins.htm

Twoje zapiski: