puszka.pl - pysznie!

Kotleciki z soczewicy i ryżu

Prosty przepis na inne niż zwykle zastosowanie soczewicy ;)


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

soczewica zielona (2 szklanki ugotowanej)
ryż (1 szklanka)
bazylia
rozmaryn
sól
pieprz
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:

Gotujemy na miękko soczewicę, potem od razu wkładamy ją do miski, przyprawiamy bazylią, rozmarynem, solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie przyprawy, potem miksujemy blenderem bądź mikserem na konsystencję pasty.

Następnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż i mieszkamy pastę soczewicową z ryżem. Dodajemy jajko, żeby wszystko lepiej się trzymało.

Przed smażeniem obtaczamy w bułce i smażymy na ciemno-złocisty kolor.

Wskazówki i uwagi:

Gotując soczewicę możemy pod koniec gotowania (10 min.) dodać bazylię i rozmaryn, żeby przeszła aromatem.
Nadesłał(a) asco91, dnia: 2009-05-09 16:51:26.864
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: