puszka.pl - pysznie!

Zupa ziemniaczana z sosem pesto

Danie kuchni włoskiej.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

2-3 średnie ziemniaki
2 cebule
25 g masła
600 ml bulionu warzywnego
600 ml mleka
100 g makaronu muszelki
150 ml śmietany kremówki
posiekana natka pietruszki
świeżo starty parmezan

sos pesto:
60 g drobno posiekanej natki pietruszki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
60 g posiekanych orzechów pinii
2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
60 g startego sera parmezan
biały pieprz
150 ml oliwy z oliwek

grzanki serowo-czosnkowe:
kromki chleba
3 łyżki masła
1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
cienkie plastry sera żółtego
sól
ewentualnie zioła

Przygotowanie:

W celu przygotowania sosu pesto należy wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

Aby przygotować grzanki czosnkowo-serowe należy wymieszać masło z czosnkiem i przyprawami, posmarować nim kromki chleba, położyć plasterek sera i zapiekać parę minut w nagrzanym do 130 stopni C piekarniku.

Drobno pokroić ziemniaki i cebulę, usmażyć je na rozgrzanym maśle (około 10 minut). Dodać bulion i mleko, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Dodać makaron, gotować 12-14 minut. Wlać śmietanę i gotować kolejne 5 minut. Dodać natkę pietruszki oraz 2 łyżki sosu pesto. Podawać z parmezanem i grzankami serowo-czosnkowymi.

Wskazówki i uwagi:

Resztę sosu pesto można wykorzystać do pieczonych lub duszonych warzyw, tofu lub makaronu. Albo od razu zrobić większą jego ilość i mieć dwudaniowy obiad, albo smaczną kolację.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-05-09 17:00:54.73
Źródło/autor przepisu: Książka "Potrawy z makaronu" - Tom Bridge, przepis odrobinę zmieniony z niewegetariańskiego :)

Twoje zapiski: