puszka.pl - pysznie!

Ziemniaki po hiszpańsku (duszone w pomidorach z chilli)

Tradycyjne hiszpańskie tapas, czyli mała przystawka podawana np. do kieliszka schłodzonego sherry, ale ja czasem robię tę potrawę na obiad, np. do sałatek.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

450 g małych młodych ziemniaków pokrojonych na połówki
1 cebula pokrojona w półplasterki
zielona papryka pokrojona w paski
1 łyżeczka zmielonej chilli
1 łyżeczka musztardy
300 ml passaty (przecier pomidorowy)
300 ml wywaru warzywnego
sól
pieprz
oliwka z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Podgrzać na patelni oliwkę, włożyć ziemniaki oraz cebulę, smażyć przez 4-5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę, chilli, musztardę i smażyć przez 2-3 minuty.

Dodać passatę i wywar, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki i uwagi:

Podawać na gorąco posypane natką pietruszki.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-05-03 21:04:14.258
Źródło/autor przepisu: książka "Potrawy z ziemniaków" Jenny Stacey

Twoje zapiski: