Zapiekanka soczewicowa z tofu, warzywami i ziemniaczanym kożuszkiem
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Potrawy z ziemniaków" Jenny Stacey, ale odrobinę go przerobiłam. Zapiekanka jest bardzo syta i kaloryczna, ale naprawdę smaczna.
farsz: 300 g czerwonej soczewicy
pół pora
łodyga selera naciowego
brokuł średniej wielkości
2 marchewki
175 g wędzonego tofu
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
mieszanka ziół
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
ser żółty
Przygotowanie:
Aby przyrządzić kożuszek należy ugotować ziemniaki. Następnie dokładnie odcedzić, dodać mleko, masło i tymianek, rozgnieść na gładką masę.
Farsz: ugotować soczewicę. Por i seler drobno posiekać. Brokuł podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki, oba składniki uparować lub ugotować na półmiękko. Na rozgrzanej patelni smażyć przez 5 minut por, seler, brokuł i marchewkę. Dodać tofu, soczewicę, koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie wymieszać. Ser pokroić w grubsze plasterki (około 0,5cm) lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, nałożyć mieszankę warzywną, dokładnie wygładzić, na nią położyć ser żółty, a na górę ziemniaczany kożuszek. Zapiekać przez 35-40 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.
Wskazówki i uwagi:
Kożuszek dosyć trudno się nakłada, bo jest gęsty. Najlepiej zrobić to łyżką, nabierać małe ilości i wygładzać.
Naczynie żaroodporne (czy też brytfanka) powinno być przykryte, aby kożuszek się nie przypalił kiedy środek jest jeszcze nie gotowy. Można ściągnąć pokrywkę parę minut przed końcem zapiekania, aby kożuszek się zarumienił.