puszka.pl - pysznie!

Cykoria smażona z plastrem sera

Znakomite z pokrojonym pomidorem i szczypiorkiem. Jest to mocno uproszczony przepis na cykorię duszoną, zamieszczony przez Renę. Goszcząc u córki nie mogłam znaleźć żadnych przypraw, jedynie cukier... Słonawy smak sera i łagodny smak duszonej cykorii wyrównują się, przyprawy rzeczywiście nie są tu potrzebne:) To znakomite i szybkie danie dla osób, które nie lubią/tolerują potraw mocno doprawionych.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 1 osoby

2 cykorie
plaster greckiego sera halloumi (nadaje się do smażenia, bo nie roztapia się tak jak zwykły żółty; jest też bardziej słony)
2 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Zdjąć zewnętrzne liście cykorii, opłukać, przepołowić, ściąć twarde, nieco gorzkawe środki (tak na płasko, żeby liście nadal tworzyły całość).

Na patelni rozgrzać olej, położyć plaster sera, wrzucić cykorię.
Przykryć pokrywką, dusić/smażyć. Odwrócić ser i cykorię, aby zrumieniły się z obu stron. Dusić kilka minut pod przykryciem, aż cykoria stanie się lekko szklista.
Nadesłał(a) Dana, dnia: May 1, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: