puszka.pl - pysznie!

Tortilla ziemniaczana z pieczarkami i pomidorami

...czyli omlet po hiszpańsku według mojego męża. Danie świetnie smakuje z mieszanką sałaty, liści szpinaku, rukoli i czego dusza zapragnie.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

3 średniej wielkości ziemniaki
olej/oliwa do smażenia
8 jajek
bazylia
słodka papryka
szczypta curry
cebula
100g pieczarek
parę plastrów pomidora
100g startego sera żółtego

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i usmażyć na głębokim tłuszczu na złoto (np. w frytkownicy).

W głębokim naczyniu zmiksować jajka z przyprawami, dodać do nich usmażone ziemniaki, cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki pokrojone w plasterki.

Do tortilli należy używać patelni teflonowej, aby potrawa nie przywarła. Na patelnię nalewamy oliwę, rozgrzewamy ją rozprowadzając dokładnie po całej patelni. Ściągamy z palnika, wlewamy masę jajeczną i wkładamy do piekarnika (uwaga na rączkę od patelni!) uprzednio rozgrzanego do temperatury 150 stopni (najlepiej opiekanie od góry i od dołu). Omlet powinien być gotowy po około 30-40 minutach, ale należy sprawdzać, czy jajka są już ścięte.

Gdy tortilla jest już gotowa, przekładamy ją na tależrz, kroimy np. na 4 plasterki (jak pizzę), każdy z plasterków przekrawamy wzdłuż i przekładamy plastrem pomidora i serem żółtym (jak kanapkę) i wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika, aby ser się rozpuścił. Smacznego!
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Apr 30, 2009
Źródło/autor przepisu: przepis mojego męża

Twoje zapiski: