puszka.pl - pysznie!

Mus jabłkowy

Idealny do naleśników, racuchów, na kanapkę albo jako samodzielny deser.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 kg jabłek
2-3 łyżki cukru
woda

Przygotowanie:

Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka i zalać do 1/3 wodą. Zasypać cukrem (ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań). Dusić na małym gazie pod częściowym przykryciem aż woda wyparuje i mus zgęstnieje (powstanie papka).

Przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 15 minut. Słoiki odstawić na ściereczkę do góry dnem aż do wystygnięcia.
Smacznego!
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Apr 18, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: